יום שבת, 8 בנובמבר 2014

חמאת מח עצם



היש משהו יותר פליאוליטי ובריא ממח עצם עשיר ומפנק?
לא הרבה.

מח עצם בהתפתחות האדם
בעולם הפלאואנתרופולוגיה (מדע העוסק בחקר האבולוציה של האדם), חוקרים רבים טוענים שמוחנו הגדול, התפתח בהתאם לצריכת מזון מאוד דחוס קלורי ותזונתי (שומן).
לאור הממצאים הרבים, מאוד קשה להתווכח עם הטענה הזו.
מסתבר שלפני 2.5 עד 3 מיליוני שנים, יכולת האדם לפצח עצמות גדולות, ולהגיע אל המוח שבגולגולת, ואל מח העצם שבתוכן (שניהם עשירים בשומנים ומינרלים), היה יתרון אבולוציוני אדיר.
כלומר, עוד לפני שפיתחנו יכולת מורכבת לביצוע ציד של חיות גדולות, האדם מצא לנכון לנצל עצמות אשר טורפים אחרים השאירו אחריהם. ככל הנראה שהיכולת הזו היתה הצעד החשוב ביותר במעבר האבולוציוני שלנו מקופים, לבני אדם מודרנים.
או אם תרצו, מעבר מתלות במקורות תזונה מהצומח בעיקר, בעלי סיבים רבים, ועניים בקלוריות, אל האדם הצייד לקט, שמבסס את רוב תזונתו על החי.

Tooled up But around two million years ago, telltale cut marks on the surface of animal bones reveal that early humans were using crude stone tools to smash open the bones and extract the marrow. Stone tools allowed early Homo to get at a food source that no other creature was able to obtain - bone marrow. Bone marrow contains long chain fatty acids that are vital for brain growth and development. This helped further fuel the increase in brain size, allowing our ancestors to make more complex tools.

עצמות עם סימני חיתוך של כלי אבן מאתיופיה - לפני 3.4 מיליון שנים!
Two fossilized bones with cut marks and percussion marks were unearthed in Ethiopia. The bones are about 3.4 million years old and provide the first evidence that Australopithecus afarensis used stone tools and consumed meat
מקור

איכשהו אני תמיד נותן מבוא שלם לפני כל מתכון פשוט שאני מכין...
אז אחרי דיטור קטן באבולוציית האדם, בואו נפנה למתכון מעולה של אחד מהמאכלים הפליאוליטים האולטימטיבים -

חמאת מח עצם עם עירית ושום!

מצרכים:
  • עצמות ירך או כל עצם גדולה שמכילה מח עצם.  חתוכות לרוחב, או לאורך (בצילום למטה הן חתוכות לרוחב, חשוב לגישה קלה למח העצם)
  • חמאה מזוקקת (או חמאה רגילה למי שלא נשמר מחלבוני חלב)
  • עירית קצוצה דק
  • מעט בצל קצוץ דק (רבע בצל אצלי)
  • שן שום אחת קצוצה
  • מלח
אופן הכנה:

1. לאפות את העצמות בחום בינוני למשך 20-30 דקות, תלוי בגודלן (אני הכנתי אותן בברוייל).
אנחנו רוצים שהן ישארו מעט ורודות בפנים.



2. להוציא את מח העצם לקערה נפרדת.

3. לערבב את השומן היטב עד לאחידות. אני הייתי עצלן, ופשוט השתמשתי במיקסר.

4. בעוד השומן מהמח עצם חם, לטגן מספר דקות את הבצל הקצוץ במספר כפות של חמאה מזוקקת, או חמאה רגילה על להבה נמוכה, עד לקרמול של הבצל (כמות של החמאה לפי הטעם ונסיון).

5. להוסיף את החמאה החמה והבצל אל השומן ממח העצם.
לערבב היטב הכל יחד.

6. להוסיף את העירית הקצוצה, השום הקצוץ, והמלח בסוף התהליך.

7. לאחסן במיכל פלסטיק, או כמו שאני עשיתי בצורה "אומנותית" - בנייר כסף, ולקרר למשך שעה לפחות בכדי ליצור את המרקם הקטיפתי של החמאה.

איך אוכלים?
לפני שאני שומע את המשפט הקבוע, שכל פעם אומרים לי כשאני מזכיר את נפלאות החמאה - "חבל שאין לחם שאפשר למרוח אותה עליו", הרשו לי להגיד שהחמאה הזו תהיה תוספת מדהימה מעל האנטריקוט העסיסי, היא תשב יופי מעל החביתה האהובה עליכם, ותלך מעולה בתוך המרק, או הציר שאתם אוכלים על בסיס קבוע.
או אם אתם כמוני - סתם לאכול אותה ככה עם כפית!
מסתבר שהרבה מסעדות יוקרה, מכינות את החמאה שלהם כך, והיא מגיעה מעל הסטייק כחלק בלתי נפרד מהמנה.

חמאת מח עצם מומסת מעל החביתה שלי הערב, לפני כתיבת הפוסט


שומרי כשרות
מן הסתם מח-העצם מחייב את המנה להיות בשרית.
אבל אם מחליפים את החמאה החלבית, עם שומן אחר מהחי, רווי יותר (המיזוג בין השומנים הוא מה שגורם למרקם), כמו אולי שומן בקר מזוקק, אז גם אתם תוכלו להנות מ"חמאה" על הסטייק האהוב עליכם.

בתיאבון חברים, לחיי המוח האנושי הגדול :)

מבוסס על מתכונים מהמקורות הבאים:





7 תגובות:

  1. תודה
    אתה ענק
    maggy

    השבמחק
  2. תודה אביב,
    אתה מבקש את העצמות הטריות מקצב? בסופר ברוקליני מצוי? שומרים לך במיוחד?!
    לא ראיתי עצמות למכירה לצריכה אנושית ברוב המקומות ה"סטנדרטיים", ואלו שכן בד"כ מתויגות כאוכל לכלבים.

    באותה הזדמנות, איפה אתה מוצא צוואר, זנב וכיוב' + האם אלו חלקים זולים משמעותית מסטייק אמריקאי מצוי?

    השבמחק
    תשובות
    1. הי נון, את העצמות מעל קניתי בסופר המקומי, הן מגיעות טריות, אבל די בטוח שהפרה לא היתה פרת מרעה חופשית לצערי.
      לפני מספר שבועות קניתי עצמות של בופלו שאוכל עשב בלבד (!), בשוק האיכרים בפרוספקט פארק בימי שבת, טעים מאוד - ראה תמונה ראשונה בפוסט.
      איפה שאני גר, ב ShopRite יש לפעמים מציאות מאוד טובות, כמו עצמות צוואר של כבש מאוסטרליה.

      מחק
    2. סליחה, התמונה של עצמות הבופלו נמצאת בראש הפוסט על ציר העצמות... :)

      מחק
  3. אביב, ברכות, בלוג ישן שלא נס לחו. מאוד קשה למצוא פרופיל ערכים תזונתיים לעצם מח צלויה. תוכל לעזור? אני מנסה להרכיב פרופיל תזונה יומי ומתקשה לחשב כמה שומנים, כולסטרול וקלוריות בעצם אחת (כמו בתצלום). תודה!

    השבמחק
  4. היי,
    כמה זמן אפשר לשמור את בקירור?
    אפשר להקפיא?
    תודה

    השבמחק