יום שישי, 5 באוקטובר 2012

Super coffee

לפני יותר משנה, בשלבים הראשוניים של השינוי בדיאטה שלי לתזונת פליאו, אחד הדברים שעשיתי היה לעבור מקפה נמס מזויף בתוספת סוכר לקפה שחור אמיתי.
עכשיו, אני מודע לעובדה שאבותינו לא נהנו מקפה פעמיים ביום, אבל רק בגלל שאבותינו לא שתו קפה זה לא עושה אותו לפסול בעיניי, בדיוק כמו העובדה שרק בגלל שאבותינו אכלו משהו בעבר בכדי לשרוד, לא אומר שאנחנו יכולים או צריכים לבסס את הדיאטה שלנו עליו. למשל זה ידוע שאבותינו יכלו לאכול הרבה אגוזים אם הם היו בנמצא, אבל ישנם אנשים שאינם מסתדרים עם אגוזים (אני כנראה אחד מהם) ולכן הם ירצו להורידם מהדיאטה, חלקינו אפילו אלרגים לאגוזים (אחרי הכל אגוזים הם זרעים של עצים, וכמו הרבה זרעים אחרים בעלי נוגדי תזונה מסוימים). אני גם מודע לעובדה שקופאין הוא סוג של סם, אבל אחרי הורדה של הפוגעים העיקריים בדיאטה שלנו (פחמימות מעובדות, מוצרי מאפה, סוכרים, שומני טראנס ושמני זרעים תעשייתיים), אני מוכן לקחת את ה"סיכון" ולהנות מקפה על בסיס יומי. אני מאמין שיש הרבה גורמים בדיאטה המודרנית שאנחנו רוצים להוריד הרבה לפני קפה.
קשה למצוא אינפורמצייה טובה על קפה, חלק יגידו שהוא פוגע בבריאותינו וחלק יגידו שהוא מועיל...
למי שמעונין, למארק סיסון יש פוסט טוב על קפה.

כאשר התחלתי את חיפושיי אחר קפה אמיתי, הייתי ממש מולהב מהרעיון ורציתי ללמוד כיצד מכינים קפה טוב, חיפשתי באינטרנט ועברתי מחברה לחברה, היום אני שותה קפה "עלדין" של עלית - זה אומנם לא איזה קפה מיוחד ונדיר ממעמקי איזה שבט נידח באפריקה, אבל זה עושה את העבודה. בנוסף, מה שבאמת רציתי לדעת זה דרך ההכנה של קפה אמיתי ואיכותי - כמו שהבדואים מכינים. קצת שוטטות באינטרנט ואפילו קריאה במספר אתרים ערבים, קיבלתי את התמונה הכללית להכנת קפה טוב.
כמו עם הדיאטה שלי שמשתנה כל הזמן, בהתחלה זה היה קפה שחור עם דבש (חחח) ואז תקופה ארוכה על קפה "בוץ" בלי כלום, עברתי תקופות ללא קפה כלל ובסוף לקפה שחור עם שמנת מתוקה (טעים רצח). עם ההבנה שכנראה מוצרי חלב לא עושים לי טוב והניסיון שלי לעבור לדיאטה הקיטוגנית, מצאתי קפה שממש מתאים לדיאטה שלי היום.
הרעיון הוא מאוד פשוט, כמו דר' רוברט לסטיג, גם אני מאמין שבכדי לעשות מזון מסוים טעים, יש שתי אפשרויות עקריות:
או להוסיף סוכר (פחמימות)
או להוסיף שומן
אומנם אני נהנה מקפה שחור טוב, אבל מה אם אני רוצה להוסיף לקפה משהו נוסף לא על בסיס סוכר או חלב?

את הרעיון מצאתי באתר שנקרא the bulletproof executive, שם מספר דייב אספרי כיצד גם הוא עבר תקופה ארוכה בכדי למצוא את הקפה המושלם. מה שעניין אותי זה טענותיו לשיפור היכולת של המח והעלייה באנרגייה על הבוקר עם שתיית קפה זה.
בדרך בה אני מכין את הקפה היום, אני מקבל יותר קלוריות ממקור שומן לדיאטה שלי (עליו אני מבסס את הדיאטה שלי היום). מקור השומן הוא שומן רווי שאומנם מאוד בריא למח, בעיקר אם אתה על הדיאטה הקיטוגנית או דלת פחמימות. השומן שאני מוסיף מגיע משמן קוקוס טוב וחמאה מזוקקת (grass fed). חלק גדול משומן זה בנוי מחומצות שומן בינונייות (בעיקר שמן הקוקוס), חומצות שומן אלו אינן יכולות להאגר בגוף כשומנים ולכן הגוף מסוגל לעשות אחד משתי הדברים הבאים - להפריש אותם במערכת העיכול או לשרוף אותם כחומר בעירה ישיר (כמו פחמימות). חלקן ישלחו לכבד שיספוג את חומצות השומן הללו, ולאחר שריפתן תעלה רמת הקיטוסיס בגוף. עכשיו המח יקבל כמות גבוהה יותר של גופי קיטון וכנראה שזו אחת הסיבות שדייב מצא ששתייה של קפה זה מעלה את היכולת הקוגניטיבית של המח. בכל מקרה, לי זה פשוט טעים ועוזר בייצור גופי קיטון...
כבר תקופה של מספר חודשים אני מתנסה עם צום לסרוגין, לרוב אני פשוט פוסח על ארוחת בוקר ופשוט שותה קפה שחור בלבד, ולא אוכל כלום עד השעה אחת או שתיים בצהריים כאשר אני אתיישב לארוחה הראשונה ביום.
אך אם בא לי להתפנק על הבוקר או בכל שעה אחרת ביום, במקום ארוחת בוקר, אני אכין לי את ה super coffee שלי שמבוסס על העקרונות מהאתר של דייב. 
וככה אני מכין אותו:

עיקר המרכיבים

תחילה, אני מוסיף לפינג'ן עם מים קרים את הקפה, לרוב בין כפית אחת לשתיים:

בזמן שהקפה על אש נמוכה, אני מוסיף כפית שמן קוקוס וכפית חמאה מזוקקת לכוס ריקה. למי שמעוניין, אתם יכולים להכין חמאה מזוקקת לבד בבית, זה ממש קל ואני לרוב מכין אותה לבד. להרבה אנשים שרגישים למוצרי החלב לא תהיה כל תגובה לחמאה מזוקקת:


לאחר שהקפה רתח (אתם חייבים לעמוד לידו בכדי להוריד מהאש לפני שהוא גולש!), מערבבים אותו מעט ונותנים לו "לנוח" כדקה עד שכל המוצקים ירדו למטה, ואז ממלאים כרבע כוס, אני אז מוסיף מעט "חלב" שקדים (למדתי שזה עוזר להקצפה):


לאחר שהחמאה ושמן הקוקוס נמסים בכוס, אני לוקח מיני מיקסר כזה שנקרא frother, ואז אני מקציף את הקפה בתוך הכוס. לצערי ללא מכשיר זה, יהיה קצת קשה להקציף את הקפה, זה בהחלט עושה את החיים קלים יותר. בלי ההקצפה, השומן פשוט יצוף למעלה וקשה מאוד להקציף את הקפה ביד:


בסוף התהליך אני מוסיף את הקפה שנשאר בפינג'ן, מתיישב לחמש דקות, שוכח מהעולם ונהנה מקפה טוב...


40 comments:

  1. מגניב,יבוצע בקרוב מאוד.

    השבמחק
    תשובות
    1. שמח לשמוע! רוצה לדעת אם אתם אוהבים חבר'ה...

      מחק
    2. שלום,

      האם מותר לשתות שמנת מתוקה או להקצפה? אני 3.5 שבועות באתגר. בשבועיים הראשונים ירדה לי מאוד הבטן. בשבוע האחרון די עלה לי בחזרה. בשבועיים האחרונים אני שותה קפה עם שמנת מתוקה או להקצפה, אוכל יותר גבינה קשה שמנה ואכלתי הרבה זיתים.

      אשמח לקבל ייעוץ בנושא.

      תודה מראש

      פנחס

      מחק
  2. לא מתחברלקפה שחור. שותה בעיקר קפה פילטר עם שמנת מתוקה או קפה ממקינטה גם כן עם שמנת מתוקה. אבל עניין הגי ושמן הקוקוס נראה מעניין ואולי אני אנסה את זה בפילטר ובמוקה.

    השבמחק
  3. זה קפה פטישי!
    אני נוהג לשתות גירסה דומה של אייס קפה, הוא מחזיק אותי לפעמים עד שבע שמונה בערב. תענוג

    השבמחק
    תשובות
    1. כן, יש טוענים שקפה כזה גורם להם להפסיק להיות רעבים להרבה שעות אחרי. אותי זה לא תמיד מחזיק עד כל כך מאוחר אבל עברתי כבר ימים שלא אכלתי כלום גם עד הלילה...

      מחק
  4. אין על הקפה הזה! אני שותה אותו דבר.. אבל בלי הfrother אולי כדי לקנות.. נראה מעולה!איימי

    השבמחק
  5. אביב תודה רבה...
    רק אתמול ביקשתי את המתכון וכבר פוסט חדש על הקפה...
    שיחקת אותה, אני זז להכין...

    השבמחק
    תשובות
    1. תודה, הייתי זקוק לזריקת עידוד, לאחרונה אין לי כח לרשום, אני פשוט נהנה מהחופש וממלא מצברים

      מחק
  6. זהו קפה מעולה, ולמדתי על כך תחילה על פי ד ר ג'ק Kruse. נוירולוג אמריקני שמרפאה עכשיו עם דיאטה (paleo) וטיפול קר(cold therapy).
    למרבה הצער אין לנו grass fed מוצרי חלב כאן בישראל. בשר מקומי שלנו היא רק חלקית grass fed.

    נהגתי להשתמש בשמת מתוקח מדי יום, אך שמנת מתוקה הוא אפילו גרוע יותר, כי הכל מפוסטר אולטרה.
    קפה שחור על פי גוונים המסורתי שלנו הם אישור, כמו גם אספרסו מכל סוג של קפה המסונן. קפה בוץ כי לא מבושלים בסדר , מאחר בוץ פועל כמעין מסנן. קפה נמס הוא רעל.

    השבמחק
    תשובות
    1. חבר טוב שלי אופק, שלח לי לינק לפני מספר שבועות מאתר ישראלי בו אתה יכול לרכוש את החמאה הכי קרובה ל grass fed
      החמאה של חברת president הצרפתית, גם פה בניו יורק היא קיימת והיותקופות שהייתי משתמש בחברה זו, טעימה מאוד. קשה לי למצוא הוכחה שאכן הן פרות שאוכלות עשב בלבד (כמו חמאת קריגולד), אבל זה הכי קרוב שתמצא, על העטיפה הם מתארים את הפרות למרגלות הרי האלפים אוכלות עשב ונהנות להן - ציורי ממש...
      תנסה:
      http://www.mysupermarket.co.il/#/%d7%9e%d7%92%d7%94/%d7%97%d7%9e%d7%90%d7%94_%d7%9e%d7%a8%d7%92%d7%a8%d7%99%d7%a0%d7%94_%d7%95%d7%a9%d7%9e%d7%a0%d7%aa/%d7%9e%d7%93%d7%a3

      מחק
  7. אביב תודה על התכון!
    נסיתי אם מקינטה ואם חמאה של תנובה ויצא מצויין!

    ראיתי ביוטיוב וקראתי בכמה מקומות שקפה הוא בין המזונות שמסיסים שומן, האם באמת מסיס? או רק ממריץ ובעקיפין גורם להרזייה?

    אחרי שנה הורדתי 15 קילו ומרגיש שהגוף שלי סבבה אני לא רוצה לרזות יותר.

    תודה מראש נווה

    השבמחק
    תשובות
    1. אם אני זוכר נכון, יש מספר מקורות שמראים שקפה משחרר חומצות שומן לזרם הדם, ומשהו נוסף שאני זוכר, חלק אומרים שהוא מעלה את רמת ה LPL בשרירים אולי? אני צריך לקרוא על הנושא, אבל אני לא חושב שהייתי דואג, אם מטרתך להשאר באותו משקל... אני לא מאמין ששתיית קפה יוריד לך פתאום עוד 10 קילו - אם זה היה המצב, היו מכריזים בעיתונות כבר מזמן - "נמצאה תרופה להשמנה, רק תשתו עוד קפה!" (;

      מחק
    2. האמת שמארק כתב על זה, קפה משחרר חומצות שומן לדם, וזאת במסגרת ההשפעה המעוררת שלו שהופכת אותנו לדרוכים ומוכנים לפעולה, כמו בתגובת Fight or flight.
      ולכן ההמלצה היא לשתות קפה ואז לעשות פעילות גופנית, או לפחות לא לשבת במקום, כדי לנצל את אותן חומצות שומן לאנרגיה.

      מחק
  8. הי אביב, גם כשאין לך כוח לכתוב אתה מפיק חומרים נהדרים! טוב שהצגת את הנושא בצורה מפורטת כך שאנשים יוכלו למצוא את המידע הזה בעברית וגם כדי לגרום לי להרגיש קצת פחות מוזרה :-))
    בנוגע לחמאה, אסף עשה קצת מחקר וגילה שחמאת צ'מפיון האירית מגיעה מאותן מחלבות כמו קריגולד, בהן דרות פרות שאוכלות עשב. כך שזו החמאה בה אנחנו משתמשים.
    מדי פעם יש על החמאה הזו הנחות גדולות בטיב טעם , ואז מצטיידים. רק כדאי לשים לב - לפעמים ההנחה נובעת מהתקרבותו של תאריך התפוגה. אם זה המצב אפשר לאפסן במקפיא (עד 6 חודשים), או להכין גהי.

    השבמחק
    תשובות
    1. הי הגר, תודה על העידוד, אני מקווה לחזור בקרוב עם הרבה מרץ!
      את צריכה לראות איך מסתכלים עלי בעבודה אם אני מחליט לעשות משהו דומה לקפה שלי שם, חחח קניתי מיקסר כזה גם לעבודה... הם רגילים לשטויות שלי כבר...

      מחק
  9. הי, יש לך כתיבה מאוד עניינית וברורה. תודה רבה על הפוסטים, ישר כוח.

    השבמחק
  10. מפגש הקהילת פליאו:
    http://www.youtube.com/watch?v=I6cAHqVc45w&feature=youtu.be

    השבמחק
    תשובות
    1. הלוואי והייתי יכול להיות שם

      מחק
  11. הי אביב, יש לך מושג אם החמאה האירלנדית צ'מפיון היא גראס פד לא הצלחתי לברר

    http://www.mysupermarket.co.il/#/שופרסל/חמאה_אירלנדית_צמפיון_250_גרם/חמאה_מרגרינה_שמנת/מוצר

    תודה

    השבמחק
    תשובות
    1. אין לי מושג, אבל אני שומע שהרבה חברות אירופאיות מייצרות חמאה grass fed תעשה גוגל קובי. בדף Paleo isreal בפייסבוק הם מעלים את הנושא תמיד, אתה יכול לשאול שם... :)

      מחק
  12. מחכים בכליון עיניים לעוד פוסטים.

    השבמחק
    תשובות
    1. תודה אסי, מקווה לחזור עם מרץ, סליחה על תקופה כל כך ארוכה של הזנחה

      מחק
  13. היי אביב, אני יושבת ומתענגת לי על כוס הקפה של המתכון שלך. סוף כל סוף עשיתי שימוש בבלנדר הידני הזה שקיבלתי מחבר יווני שלי. הוא שכב במגירה בערך שנה ללא דורש ועכשיו, אפילו העמדתי אותו על השיש! :)
    מכיוון שניראה לי יותר חסכוני להשקיע בחמאת שקדים במקום בחלב שקדים, מהלתי 2 כפיות במעט מים על מנת לעשות את הבסיס הקציפתי. הפעם לא הוספתי את שמן הקוקוס והחמאה המזוקקת,אני אתנסה בזה בפעם הבאה.
    תודה רבה!
    תמשיך לכתוב אני נהנית מהמידע ומהכתיבה שלך.
    עלית.
    ("פליאו מתחילה")

    השבמחק
    תשובות
    1. עלית (???) אני ממש שמח לשמוע. היום כבר שיניתי את הקפה שלי אחרת. עכשיו אני שם 1-2 קוביות של שוקולד מריר 90 אחוז לינדט, 1 כפית שמן קוקוס ומערבב עם המיקסר. טעים רצח, זה ה"ארוחת בוקר" שלי.

      תודה על העידוד, מקווה לחזור לרשום עוד הרבה! :)

      מחק
  14. היי אביב
    ראשית הבלוג שלך מצויין,נהנית ומחכימה ממנו, קראתי רק את הפוסטים ה"פופלריים" שבצד,אני מאמינה שפרסמת פוסטים נוספים (או שלא?)אלא שאני לא יודעת איך להגיע אליהם,אשמח מאוד אם תפנה אותי אליהם (כי ראיתי שהאתר מכיל אלפי דפים אבל אני הצלחתי לקרוא רק כמה פוסטים)

    דבר שני - חלב השקדים מכיל סוכר,איך זה מתיישב עם התזונה שלנו ?
    תודה
    שרית

    השבמחק
    תשובות
    1. חלב שקדים ללא סוכר אם אני לא טועה היה בלי פחמימות או סוכרים כמעט כלל. בכל מקרה היום אני לא מכליל אותו בקפה יותר. תקראי את התשובה שלי לעלית למעלה כיצד אני מכין את זה היום.

      תודה על הכל! :)

      מחק
  15. אני מכורה לקפה עם מעט שמנת מתוקה. האם מישהוא יודע על השפעת השמנת על הסוכר
    בדם. אני על דיאטת דלת פחמימות.

    תודה אביב על הפוסטים המפרים.

    השבמחק
    תשובות
    1. רגישות למאכלים מסוימים יכולה להעלות את רמת בסוכרים - גלוטן יהיה ראשון ברשימה, אחריו הייתי שם מוצרי חלב.
      יותר בעייתית מכמות הסוכרים שיכולה לעלות, זו תגובה חדה של אינסולין ולפטין.
      הדרך היחידה לבדוק רגישות היא אלימינצייה לחודש נניח ואז לנסות שוב, ולהקשיב טוב טוב לגוף (פריחות בעור, רמת סוכרים, נפילות אנרגייה מאינסולין גבוה, נפיחות ועוד)
      אני מקנה באלו שלא מראים תגובה כלשהי למוצרי חלב! במקרה שלהם - שמנת בקפה יהיה מעולה. אני גיליתי את אמריקה בפעם הראשונה שעשיתי קפה עם שמנת - מדהים!
      היום מן הסתם אני בלי

      מחק
  16. מאוד נהניתי מהכתבה , מאז שחזרתי מייון

    השבמחק
  17. האם יש חשיבות לקפאין?
    האם קפה שחור ללא קפאין גם יעשה את העבודה?

    השבמחק
    תשובות
    1. יש קפה שחור בלי קפאין?
      בכל מקרה, כן, זו רק דרך טובה להעביר שומנים בדיאטה, אם את/ה צריכים למצוא דרך לצרוך יותר שומנים. או להחליף ארוחה עם קפה מאוד עשיר וטעים.

      מחק
  18. היי ,
    אני חדשה בתזונה קטוגנית , האם קפה אספרסו עם שמנת מתוקה זה בסדר ? בתור אחת שמכורה לפחמימות סוכרים וקפאין ( לצערי המאוד רב )הורדתי לחלוטין פחמימות וסוכרים אבל את הקפה אני בנתיים משאירה . השאלה היא האם שמנת מתוקה 38% זה בסדר להוסיף לקפה ?( אין לי רגישות למוצרי חלב ) מה הכמות הרצויה ? 250 מ"ל ליום זה הרבה ?

    השבמחק
  19. מה זה קפה "עלדין"
    התכוונת לקפה " אלדין" ?

    השבמחק