יום חמישי, 22 באוגוסט 2013

פיצה - מתכון דל פחמימות


מצחיק לא? פוסט קודם, מתכון להמבורגר. ועכשיו מתכון לפיצה.
איזו מן דיאטה זו? המבורגרים ופיצות... 😉

מאז תחילתה של התזונה הקטוגנית וההיחשפות לעולם החדש הזה שנקרא "אפס פחמימות", החלטתי שגם ירקות ישארו במינימום האפשרי.
אולם לאחרונה, מודה באשמה - ממש התחשק לי פיצה.
החלטתי להכין פיצה דלת פחמימות שתתאים לתזונה הקטוגנית.
אני כמובן אבדוק את המשתנים הרגילים:

ריכוז הסוכר וגופי הקטון לפני ואחרי הארוחה.

המתכון יתאים לכל מי שמבצע את תזונת ה-Primal, שהיא דיאטת פליאו בה משלבים מוצרי חלב שמנים, לכל מי שמבצע תזונה דלת פחמימות גבוהה בשומנים/קטוגנית, או כל אחד שרוצה לנסות פיצה מעולה, בלי ההשלחות השליליות שנובעות מצריכת פחמימות ובצקים.

* הערה לגבי מוצרי חלב:

כמו שרובכם יודעים, אחד העקרונות של דיאטת פליאו היא המנעות ממוצרי חלב. אם ישנה יש להימנע מהם לחלוטין.
אפילו אצלי, אחרי מעקב ארוך ומייגע, אני מאמין שחמאה איכותית לא בעייתית (בניגוד למה שחשבתי בפוסט זה), אבל עדיין, אני לא חשוב שגבינות קשות כמו במתכון זה ממש טובות לי.

בכל זאת, ממש בא לי פיצה, אז החלטתי להתפנק הפעם...


מצרכים:

כרובית מגורדת
גבינה איכותית לבחירתכם (צ'דר grass fed במקרה שלי), אפשר גם את המוצרלה הקלסית לפיצה
חמאה
בצל (לא חובה)
עגבניות
שום
אורגנו מיובש
בזילקום טרי
ביצה
מלח איכותי


רוטב לפיצה:

אני מכין עם הרוטב תחילה בכדי להוסיפו ישר על בסיס הפיצה כאשר הוא מוכן. הרוטב יכול להשאר בצד בזמן הכנת ה"בצק".

יש להמיס חמאה בכמות הרצויה (כשתי כפיות בדוגמה שלי), ולהשחים את הבצל הקצוץ. אפשר גם להשתמש בשמן זית איכותי (אני מעדיף חמאה - ממקור החי הרי).
עם השחמת הבצל, אני מוסיף את העגבניות, חתוכות לקוביות (6 עגבניות שרי קטנות חתוכות לרבעים בדוגמה שלי) ואז את האורגנו והמלח לטעם.
נותן לעגבניות להתרכך ומוסיף את השום לקראת הסוף (שלא ישרף).
אני מפריד את הרוטב לקערה קטנה ועובר לצעד השני.

הכנת הבסיס, או ה"בצק":

אני מתחיל בגירוד התפרחת של הכרובית לקערת חרס (בדוגמה שלי, כ 100 גרם כרובית, או, 5 גרם פחמימות)...
* למי ששונא כרובית, אין מה לדאוג, לא מרגישים את הכרובית כלל במוצר הסופי, מבטיח - היא רק מוסיפה נפח לבצק :)

מכניסים את הכרובית לפחות מדקה במיקרוגל. אצלי, 45 שניות הספיקו. יש לזכור שהכרובית ממשיכה להתבשל גם בזמן הכנת הבצק עצמו.
* אגב, בשלב זה הכנתם "אורז", שיכול להיות בסיס מעולה לרוטב ובשר.
אני מוסיף לכרובית המגורדת ביצה אחת, אורגנו, מעט גבינה מגורדת (מוסיפה קראנצ'יות ומאחדת את ה"בצק" יחד בהמשך). בשלב זה אפשרי להוסיף גם כף או שתיים של קמח שקדים שיעזור להפוך את הבסיס לפריך יותר ומרקם אמיתי יותר של בצק פיצה (אני נמנע מאגוזים).


לערבב הכל יחד, וככה פשוט, העיסה לבסיס מוכנה.

העיסה והרוטב מוכנים

מוסיפים חמאה למחבת (נקיה ו/או חדשה כמובן) ושופכים את העיסה בצורה אחידה.
מטגנים על אש נמוכה מאוד למספר דקות.
עם הבישול, הנוזלים מתחילים להתאדות והגבינה יוצרת את ה"קראסט" בצדדים.
כשאני רואה שהעיסה מתקשה ומשחימה בצדדים, אני מעביר אותה לתחתית התנור (לברוילר - האש ממשיכה לבשל את העיסה מצידה העליון ובכך אין לי את הצורך להפוך את הבצק).


לאחר מספר דקות בתחתית התנור, הצד העליון מושחם גם הוא.
אם אין לכם ברוילר בתנור, אז תצטרכו להפוך את הבצק בעדינות, או אולי להמשיך לבשלו בתוך התנור.

ה"בצק" מוכן

עכשיו כאשר ה"בצק" מוכן, שופכים מעל את הרוטב שהכנו לפני, ומגרדים את הגבינה הקשה מעל (לפי הטעם).


אני מכניס את הפיצה לתנור, ממש קרוב לאש למספר דקות נוספות, עד שהגבינה נמסה ומתחילה להשחים מעל.


כאשר הפיצה מוכנה חמה מהתנור, מומלץ להוסיף מספר עלים חתוכים של בזילקום טרי מעל ואולי לגרד עוד קצת מהגבינה.
לחתוך לארבעה רבעים קטנים ולהנות מכל רגע...


הריח שמילא את ביתי היה מדהים.
השום מהרוטב, עם הגבינה הנמסה, האורגנו והחמאה יחד עם הבזילקום... פשוט חלום...
כבר זמן רב לא נהנתי מפיצה כל כך טובה!
טעימה מהרבה פיצריות שאני מכיר.

כמות פחמימות: בערך 12 עד 15 גרם סך הכל לכל הפיצה, כולל סיבים.

כמות חלבונים (ביצה + גבינה): בערך 20 - 25 גרם.

כמות שומנים: תלוי בכמות החמאה והגבינה בהן תשתמשו (אישי). בדוגמה מעל, אני חישבתי כ-30 עד 40 גרם שומנים.
אבל כמו שאתם יודעים, כמות שומנים לא בראש מעייני בדיוק. תוסיפו לעובדה שאני מנשנש הרבה חמאה וגבינה בזמן ההכנה, אז אין לי מושג כמה זה יוצא בסוף. כאמור, אני ממש לא סופר שומנים...

מדדים:

חצי שעה לפני:

סוכר: 92
גופי קטון: 1.6

שעה אחרי הפיצה:

סוכר: 87
גופי קטון: 1.9

שעתיים אחרי הפיצה:

סוכר: 89
גופי קטון: 2.0

אז כמו שהנתונים מראים, אפילו עם מעט יותר מהירקות במתכון המדהים הזה, אני שומר על רמות סוכר מאוד מאוזנות וריכוז גופי הקטון נשארות בטווח של קטוזיס תזונתי.
מה שאומר שהאינסולין נמוך ומאפשר המשך שריפת שומנים.

אני כמובן לא הולך לבסס את תזונתי על פיצות, כמה שזה נשמע מפתה אבל עם מדדים שמאשרים שאני עדיין בשריפת שומנים עם המאכל האהוב עלי, אני בהחלט יכול להתפנק כשארגיש בצורך שוב.
תהנו...

!!!Boun Appetito


21 תגובות:

  1. נשמע טעים מאוד! אני הולך להכין אבל כמות פי 5 לכל העדר. תודה.

    השבמחק
    תשובות
    1. נשמע מעולה!
      אולי תצטרך לעשות זאת על תבנית גדולה, אשמח לשמוע איך יצא.
      אם ברצונך שהבצק יחזיק יותר, אז אני ממליץ להוסיף קמח שקדים לעיסה :)

      בהצלחה

      מחק
  2. איפה קונים חמאה כזאת?

    השבמחק
    תשובות
    1. החמאה הזו זמינה פה בארה"ב בסופרים שונים, לא זמינה בארץ עדיין...
      לדעתי עם גדילתה של דיאטת פליאו, תתחיל דרישה לחמאה המעולה הזו, ובסוף היא תראה את דרכה גם לארץ... כל עוד החברה תוכל לעמוד בדרישה העולמית שגודלת בעולם :)

      מחק
  3. אביב!
    אתה כותב כל כך יפה! מצלם נפלא! וכל כך מתודי...
    אתה חייב להמשיך עם עוד מתכונים. זה מעשיר אותנו ולא פחות את הבלוג שלך (וגם מביא לו יותר כניסות, אם אתה מעוניין בכך...).

    וגם הפיצה נראית נפלא. בהזדמנות, כשנצליח ללקט איזה פרח כרובית בערבות הסופר הקרוב, ננסה אותו...

    תודה!

    השבמחק
    תשובות
    1. אודי, תענוג לקרוא תגובה כזו!
      תודה רבה :)
      תעדכן איך יצא

      מחק
  4. שלום אביב,
    הכנתי אתמול
    פשוט פיצה מדהימה!
    אפילו הילדות אכלו.
    הבלוג שלך חשוב
    אנא המשך לעדכן במתכונים.
    כל טוב
    לילך

    השבמחק
    תשובות
    1. איזה כיף לשמוע לילך
      שמח לדעת שהבלוג עוזר :)

      מחק
  5. תשובות
    1. בבקשה, אמא שלי שבאה לביקור מהארץ לאחרונה התאהבה בפיצה כשהכנתי לה... בתיאבון

      מחק
  6. נראה מצוין. אני אנסה בסוף השבוע הקרוב

    השבמחק
  7. וואוו, נראה מעולה!
    אני לא כ"כ מבינה..
    אני עברתי לתזונה קדמונית לפני כחודש ימים. אני אוכלת חלבון מהחי, מוצרי חלב שמנים, אגוזים וירקות.
    האם עלי "לספור" את השומנים אותם אני צורכת?

    השבמחק
    תשובות
    1. הי סביון, תודה.
      תלוי בהרבה גורמים, אבל הגבלת שומנים איננה נחוצה לרוב על דיאטה דלה פחמימות. אם פחמימות נמצאים בתפריט, אז יתכן שהרבה שומנים לא הכי כדאי (אפילו על זה אני לא סגור).
      בהעדר פחמימות, הגוף שלך עובר למטבוליזת שומנים, ושומן הופך למקור האנרגיה המועדף על הגוף.
      אני לא יכול לדעת איפה אתה נמצא ועד כמה אתה יכול "להשתולל" עם שומן, אז להיות עם היד על הדופק, תקרא קצת מהפוסטים שלי, ולאט לאט אני מאמין שתמצא את דרכך שלך :)

      אתה מוזמן להצטרף לקבוצה בפייסבוק, הקבוצה הקטוגנית, שם תוכל להעזר בהרבה אנשים שחיים את אורח החיים הזה, כולל אני :)

      https://www.facebook.com/groups/1493025154254115/

      בהצלחה.
      ותגיד לי איך יצאה הפיצה...

      מחק
  8. בלוג מלמד ומקסים תודה!

    השבמחק
  9. היי, איך אתה יודע את רמות הגלוקוז והקיטונים בגופך? יש מכשיר/בדיקה כלשהי?

    השבמחק
    תשובות
    1. על ידי בדיקה בדם עם מכשיר שמיועד לסוכרתיים שנקרא גלוקומטר, יש מידע על כך בבלוג

      מחק
  10. עד היום ל העזתי להכין כלום מכרובית...
    נראה שהפוסט שלך ״יוריד״ את הפחד הזה

    השבמחק
  11. נראה מהמם! מה אם אין מיקרו?

    השבמחק
    תשובות
    1. נראה לי שאפשר לאדות את הכרובית - אפקט דומה למיקרו, צריך רק לבדוק שלא עוברים את השלב המומלץ (מהו ?)

      מחק