יום שבת, 13 בדצמבר 2014

גם פרות שאוכלות עשב בלבד יכולות להשמין!

תמונה אחת שווה אלף מילים?
כמו כל יום שבת, אני יוצא לאימון בפרוספקט פארק, או נפגש עם חברים לנסיעה אפסטייט.
אני בדרך כלל מגיע לשוק האיכרים שנמצא בכניסה הצפונית לפארק, קונה מה שאני צריך ומשאיר באחד הדוכנים את התיק עד אחרי האימון (הם כבר מכירים אותי טוב מאוד).
בתקופה האחרונה אני עובר תחושת שובע שקשה להסביר, אני כמעט ולא רעב, ופשוט אוכל כי אני צריך, או אולי כי אני רוצה... יש לכך הסבר, אבל זה ליום אחר, זו פשוט עובדה קשורה לסיפור הקצר היום.
בגלל אותה תחושת שובע, החלטתי שהשבוע אני אנסה לצום ליומיים רצוף, אני גם ככה עובר 24+ שעות בלי לאכול הרבה פעמים (נפלאות הקטוזיס).
בגלל שאין טעם לקנות את אותה הכמות, החלטתי שפשוט אקנה דברים בסיסיים, כמו ביצים.
אני מגיע לדוכן, והמוכרת הנחמדה שכבר מכירה את הכמיהה שלי לשומן טוב, מברכת אותי עם חיוך ענק על פניה...

"נחש מה?"

 אני כמובן מתעניין.

"הבשר והסטייקים היום מגיעים מפרה מאוד שמנה ובריאה, עוד לא ראית דבר כזה, אתה חייב לבדוק אותם!"

אני מעיף מבט, ותוך שניה וחצי בערך, אנטריקוט ענק עם עצם, משויש נפלא, נכנס לתיק שלי.
אני חייב לציין שמה שאתם רואים בתמונת הפוסט, זה סטייק של פרה שאוכלת עשב, ומראה אולי את גילה המתקדם, וכיצד היא העלתה שומן במשך הקיץ והסתיו לקראת החורף שמגיע.
בנוסף מאוד מעניין לראות את צבע השומן בבשר - צהוב עשיר, בניגוד לצבע הלבן שמגיע על בשר מפרות שמואבסות דגנים.
יש כאלו שטוענים שזה מראה על ריכוז גבוה של ויטמינים מסיסים בשומן, בשל העשב עשיר הקרוטנואידים שהפרה אוכלת.

cows that eat carotenoid-rich grass and forage incorporate significant amounts of these compounds into their tissues. These carotenoids make the fat from grass-fed beef more yellow than the fat from grain-fed beef, so fat color can be a good indicator of how nutrient-rich your meat is. 



אומנם נדיר יותר, אבל מסתבר שניתן למצוא סטייקים מאוד שמנים ומשוישים גם אם הפרה אכלה עשב.

הצום יצטרך לחכות ליום שני... :)

עדכון יום למחרת:

כן, אני אוהב את הסטייק שלי רייר, מאוד רייר!


8 תגובות:

  1. הצבע בהחלט מעיד על ריכוז הקרוטנואידים, תשווה לצבע של גזר או עגבניה ותבין שריכוז הקרוטנואידים אפסי.

    השבמחק
    תשובות
    1. אם אתה מנסה להראות שעדיף לצרוך את מקורות התזונה הלל מהצומח, יש דבר כזה שנקרא זמינות ביולוגית. ואני לא מזכיר כמובן את ההשלחות של אכיל סוכרים, סיבים, ודברים אחרים שמגיעים מהצומח.
      אבל אם אתה בפליאו, או בתזונה אחרת (צמחוני?), אז כמובן בתאבון! :)
      אני מעדיף את הסטייק שלי עם חמאה מעל, מאשר גזר או עגבניה...

      מחק
  2. דע לך שאני שוקל לחזור לארה"ב רק בגלל הבשר (; גם אם המחיר יכריח אותי לעבוד יותר. אפרופא בכמה גרם מדובר? ועל כל זה הוספת חמאה נכון? לא פייר! אגב, כל מי שאני מכיר בארה"ב, מציג בדיקות דם טובות יותר מאיתנו בארץ, ואני חושב שזה קשור לאיכות הבשר בכלל והשומן בפרט והזמינות והמבחר של רכיבים אחרים באיכות גבוהה.

    השבמחק
    תשובות
    1. זה היה סטייק די גדול, בערך 600 גרם כולל העצם.
      לא הייתי אומר שהציבור האמריקאי בריא יותר מהישראלי, הוא אולי בין המובילים בעולם בתחלואה כרונית מטבולית.

      מחק
    2. אני בטח שהתגברת עליו. (;
      הייתי צריך לציין שלא התכוונתי לכלל האמריקאים, אלא לאלו שאימצו תזונה קדמונית או קטוגנית, וניזונים מבשר בקר, חזיר ועוף (וכמובן דגי ים בר בזמינות גבוהה) שגדלו על טהרת המרעה טבעי; משהו שאין בארץ. היתר באמת במצב גרוע.

      מחק
    3. כן יתכן, לא בטוח לגבי בדיקות דם טובות יותר, אבל בהחלט ניתן למצוא מקור לבשר איכותי יותר כאן :)

      מחק
  3. שלום אביב,
    היום התפרסמה בעתון יתד נאמן כתבה המתארת את הצלחתה של הדיאטה הקטוגנית בריפוי ילדים, בני משפחה אחת, בתסמונת נדירה - GLUTIDIS (סכרת של המוח). בכתבה מצויין ש"מחלות נוספות מטופלות כיום ע"י דיאטה קטוגנית, בניהן אפילפסיה, סכרת, מחלות לב, אלצהיימר, מיגרנות ואפילו סוגים שונים של סרטן".
    בהסבר על הדיאטה מתוארות תופעות הלוואי שלה "..בטווח הארוך תיתכן ירידה במסת צפיפות העצם, עלייה ברמת הטריגליצרידים והכולסטרול בדם, הגברת הנטייה לפתח אבנים בדרכי ההפרשה ועוד.."

    האם מוכרות לך תופעות לוואי אלו?
    תודה רבה וחג שמח,
    עידית

    השבמחק
  4. הי עידית.
    כן, הרבה מיתוסים וחצאי אמיתות על התזונה הקטוגנית.

    ירידה בצפיפות מסת עצם - ממש לא נכון, יצריך פוסט שלם להסביר, אבל בקצרה, אנחנו ממש לא צריכים לצרוך סוכרים בכדי לבנות עצמות חזקות.

    עליה בטריגליצרידים - לא יודע באיזה יקום אלו שכתבו את הכתבה חיים, אבל ב 99.99% מהפעמים, ככל שמורידים את הפחמימות, ככה הטריגליצרידים בדם יורדים, במיוחד לאחר ירידת המשקל. מחקר אחרי מחקר מראה זאת.

    עלייה בכולסטרול - חלק יראו עליה ברמות הכולסטרול, נו אז?

    אבנים בכליות - שמעתי על פגיעה בכליות פעמים רבות, עוד מיתוס שיצריך פוסט שלם.

    יש לזכור שהרבה מהמיתוסים הללו מבוססים על מחקרים מאוד קצרים (מתחת ל 4 שבועות), שלרוב לא מבוצעים כראוי, והנתונים בתקופת המעבר הזו, בה הגוף נמצא במהפך מטבולי מאוד מורכב יכולים להיראות מדאיגים לפעמים.
    בנוסף הרבה מהפעמים, התזונה מבוצעת רחוק מאוד מאיך שאני מאמין שהיא אמורה להתבצע. דוגמה טובה לכך היא הפרוטוקול הסטנדרטי של הילדים חולי האפילפסיה לדיאטה הקטוגנית, אין פלא שחלקם רואים תופעות לוואי לא פשוטות על התזונה הזו. עם מה שנותנים להם לאכול, אני מופתע שלא כולם נהיים חולים עם השנים.

    השבמחק