יום שישי, 27 בנובמבר 2015

עדותו של מוטי ארליך

בצד שמאל - אני בשירותי הצבאי
באמצע - קיץ 2014
בצד ימין - לאחר חצי שנה על תזונה קטוגנית
עוד סיפור הצלחה קצר מחבר יקר לקבוצה הקטוגנית:

שלום לכולם, שמי מוטי ארליך ואני בן 35.
חזרתי היום מרופאת המשפחה שלי, לאחר בדיקות דם מקיפות. "הכל בסדר" היא אומרת, "איזנת את הסוכר שלך לגמרי, אתה בטווח הנורמלי. רק הכולסטרול טיפה גבוה, כדאי שתמעיט בשומן מהחי"...
- "בטח. ממחר.."  אני עונה.
אחרי כשישה חודשים שבהם אכלתי אך ורק מהחי, לא יכול להגיד שהיה קלי קלות, אבל זו ללא ספק התזונה הכי נוחה ואפקטיבית שעשיתי בחיי. ועשיתי הרבה - תאמינו לי.
כחובב קריאה וכצמא ידע קראתי את הבלוג של אביב מייזלין הרבה לפני שחלמתי לבצע אותה באופן אישי. התזונה שהוא הציע נראתה לי הזויה עד בלתי אפשרית. שומן, סטייקים ובייקון, וזהו. ואני? אני חייב גיוון ובלי פחמימות אני מתחרפן, ובכלל - חייבים ירקות. ומלח גורם לחץ דם, וביצים? מעלות כולסטרול...
אך לאחר כמעט שנה בפליאו, כשאני מגלה שכל מה שידעתי על תזונה זה בעיקר מיתוסים לא מבוססים, ולאחר ששחטו לי לא מעט פרות קדושות (וגם אכלתי אותם), אני מגלה שדיאטת הפליאו טובה לי, נוחה, בריאה ומרגישה לי כל כך טבעית. אבל יש לי איתה בעיה אחת קטנה - אני לא יורד במשקל. אני מחליט בלית ברירה להקשיב לאביב מייזלין ולנסות את פרוטוקול התזונה המטורף שלו.
ואכן במשך חצי שנה אכלתי רק בשר (כשר), ביצים, דגים, חמאה וגבינות שמנות. וזה בהחלט לא נורא. כמה שבועות קשות של הסתגלות ומתרגלים, כבר לא חייבים פחמימות, והחך מתרגל יותר ויותר לבשר וכבר לא דורש גיוון במזון, והירקות נראים תפלים, והפירות - כמו מזון לתינוקות.
מאז כבר הספקתי לסחוב חבר חולה סוכרת לתזונה, וכנראה הצלתי את חייו.
אז אביב, תודה לך! אני לא יודע אם אני אעשה את התזונה הזו כל חיי, אבל אין ספק ששינית את חיי. לחלוטין.
ואם אתם מתלבטים - נסו מספר חודשים. החברים שלכם לא יכירו אתכם, וגם אתם לא תכירו את עצמכם.

יום שישי, 25 בספטמבר 2015

תנגודת אינסולין פיזיולוגית - Physiological Insulin Resistance



תנגודת אינסולין פיזיולוגית - מצב מטבולי נורמלי ותקין לחלוטין אשר מתפתח בתזונה נמוכה מאוד בפחמימות או "קטוגנית", ושונה לגמרי מאותה תנגודת אינסולין שנמצאת בבסיסה של התסמונת המטבולית, מצב הנובע מהעדפת רקמות היקפיות לשימוש בשומן על פני סוכר.
תנגודת אינסולין פיזיולוגית מתאפיינת ברמות סוכר קצת גבוהות מהרגיל (לרוב רק שלב חולף), או בקריאות סוכר גבוהות אחרי צריכת פחמימות (לעיתים למשך שעות*), אצל אדם שמבצע תזונה דלת פחמימות, גבוהה בשומנים, ולכן נמצא במטבוליזת שומנים (קטוזיס).

יום חמישי, 17 בספטמבר 2015

"על תזונה קטוגנית דלת פחמימות, על הריון ולידה, ועל סוכרת סוג 1" - סיפורה המרגש של קורל ויסברוד

קורל ויסברוד בחודש שביעי להריון קטוגני ללא פחמימות

ברצוני לחלוק עמכם את סיפורה המרגש ומעורר ההשראה של קורל, שדרך שינוי תזונתי, והורדת הפחמימות מהתפריט, מצאה את דרכה לאיזון הסוכרת, ירידה במשקל, והריון בריא ותקין. סיפורה כל כך נוגע, מרגש ומשמח, שממש מרגישים זאת מדבריה, לכן כל מילה נוספת ממני תהיה מיותרת.
רשות הדיבור לקורל...

יום חמישי, 14 במאי 2015

אף-עד-זנב: איברים פנימיים - פוסט אורח


פוסט זה הוא פוסט אורח של אריאל גולדנברג, תזונאי במקצועו, ושף לשעבר מסן פרנסיסקו, בעל בלוג מעולה בנושא בריאות ותזונה ברוח תנועת הפליאו באנגלית - ThePaleoLogic.com.

אריאל בחר לתרגם את אחד הפוסטים מתוך הבלוג שלו, בו הוא מתאר את החשיבות של אכילת כל איברי החיה, "מאף ועד זנב", כפי שעשו אבותינו במשך מליוני שנים.

יום שישי, 8 במאי 2015

תזונה קרניבורית והריון - סיפורה של קלי וויליאמס



אחת השאלות הנפוצות שעולות בקרב קהל הנשים שמבצעות תזונה קטוגנית, או נמוכה בפחמימות (או מתעניינות בדרך חיים זו לבריאותן), היא האם ניתן לקיים הריון בריא על תזונה שכזו?

כל ההמלצות הקונבנציונליות לתזונה בריאה בהריון פוסלות את הרעיון על הסף כמובן, בטענה שזו לא תזונה "מאוזנת", ושהורדה משמעותית בפחמימות עלולה לגרום לבעיה כלשהי בהריון (המון טענות חסרות בסיס).
בשל מחסור במידע רלוונטי ועדכני בנושא תזונה קטוגנית והריון, החלטתי להעלות עדות מתורגמת, אחת מני רבות, של אישה אחת אמיצה, בשם קלי וויליאמס שעברה שני הריונות על תזונה קרניבורית (!) - תזונה שהיא הקצה הרחוק ביותר של תזונה נמוכה בפחמימות, על בסיס החי בעיקר.

יום שבת, 11 באפריל 2015

תזונה קטוגנית כדרך אפשרית להתמודד עם סרטן - מחקר פיילוט קטן ומבטיח מ 2012

Targeting insulin inhibition as a metabolic therapy in advanced cancer: A pilot safety and feasibility dietary trial in 10 patients

הנ"ל הוא מחקר קטן שפורסם ב 2012 (מקור)

מטרת המחקר:

המחקר בוצע כדי לבדוק האם שינוי תזונתי של הורדת הפחמימות ל 5% מהקלוריות (מה שגורם כמובן להפחתת כמות ההורמונים האנבוליים, אינסולין ופקטור גדילה דמוי אינסולין 1 ו 2), מקדם מצב מטבולי שמשפיע על קצב הגידול הסרטני.

יום שבת, 7 בפברואר 2015

Changes


"We gotta make a change...
It's time for us as a people to start makin' some changes.
Let's change the way we eat, let's change the way we live and let's change the way we treat each other.
You see the old way wasn't working so it's on us to do what we gotta do, to survive"

  Tupac Shakur (1971 - 1996) - Changes

יום שבת, 24 בינואר 2015

הבעיה שלי עם המילה "קיצוניות"

לוחם שבט המסאי באפריקה,
כמו אבותיו במשך עשרות אלפי השנים שקדמו לו, גם הוא מבסס את תזונתו כמעט אך ורק ממקור החי -
האם ניתן לקרוא לו ולאבותיו "קיצוניים"?

שוב ושוב היא עולה... המילה האהובה עלי כשזה מגיע לבריאות האדם ותזונה...
אני נכנס לדיון כלשהו עם מכר, או דיון בפורום כזה או אחר, מנסה להסביר כיצד עובד גופנו, תהליכים פזיולוגיים, בהתאם לביוכימיה שלנו, לאבולוציה שלנו, ואז הצד השני, שמבין לאן זה מוביל, נרתע ומעלה ישר את המילה "קיצוני".
בנקודה הזו, גם אם עומדת לצידי ספרות מדעית די מבוססת, הכל נזרק לצד - עמדותיי נוגדות את הדעה המקובלת, אי לכך - "אני קיצוני". מה שמרמז שדבריי הם לא משהו שמומלץ לרוב האוכלוסיה, ולכן אין בכלל צורך להמשיך את הדיון.
יתכן וההדחקה הזו מגיעה מחוסר ידע (חייב להודות שפזיולוגיה הוא לא חומר קל או ידוע לכל), או מהקושי להבין שאולי הדעה הרווחת שגויה, אולי הקושי הפסיכולוגי לעשות שינוי אמיתי בהרגלי האכילה - הכחשה.

דומאות למשפטים בהם המילה "קיצוניות" מופיעה באותו דיון יראו כך:
"אני לא מאמינה בקיצוניות, לדעתי שינוי כזה יכול להזיק"
"אני לא מבינה למה צריכים להיות כל כך קיצוניים, הכל במידה"
"להיות כל כך קיצוני יכול להלחיץ, לא בריא לנפש"
"להוריד מהתזונה (השלם את החסר) לגמרי, זה מאוד קיצוני"
"להגיע לקיטוזיס זה מצב קיצוני לגוף"

יום שבת, 17 בינואר 2015

כיצד להפוך תא שומן לקצת פחות שמן: שיעור במאזן שומן (דר' פיטר עטיה)

תאי שומן - מקור לתמונה
השמנה, או יותר נכון - הרזייה.

בין אם אנו מודים בכך או לא, אולי הנושא שמעניין אותנו יותר מכל (את רובנו לפחות).
בסקר שערכתי בקבוצה הקטוגנית בפייסבוק, מתוך מספר נושאים שאני מתכנן לכתוב עליהם בעתיד, הנושא שקיבל הכי הרבה הצבעות היה, כצפוי, נושא ירידת המשקל (שומן).
הפוסט היה בתכנון כבר זמן רב, פשוט כי שאלות לגבי ירידה במשקל עולות אינספור פעמים בפורומים השונים, והרגשתי שחשוב לפרט על כך. ומפני שהתשובה לשאלה זו, ניתנה בצורה הטובה ביותר לדעתי על ידי דר' פיטר עטיה, החלטתי לתרגם את הפוסט שלו, בהסכמתו המלאה כמובן, בכדי לעשות את המידע הזה נגיש יותר (לא כולם רוצים/יכולים לקרוא באנגלית).
אזהרה מראש - פוסט די מורכב ולא יהיה קל למתחילים.

למי שלא מכיר את הבלוג הנפלא של פיטר עטיה, אני ממליץ לכם בחום לקחת את הזמן ולהתחיל לפשפש בין הפוסטים המצויינים שלו. קשה לי להאמין שהקוראים הותיקים לא מכירים את עבודתו, מפני שהזכרתי אותה רבות בעבר.

הפוסט מיועד לכל מי שמעוניין לרדת במשקל, אבל פונה בעיקר לאלו שרוצים להבין את המכניקה הפיזיולוגית מאחורי ירידה במשקל בקונטקסט של תזונה נמוכה בפחמימות.
למרות שאני לא משווה את עצמי לפיטר כשזה מגיע לידע העצום שלו, הרשתי לעצמי לכתוב הערות מנקודת מבטי האישית בסוף הפוסט. ובכדי לא להפריע לכתיבתו הנפלאה, מיספרתי את ההערות שלי, והוספתי אותן לאורך הפוסט במקומות שהרגשתי שיש בכך צורך, כהפניות. אתם תמצאו את אותן הפניות בסוגריים, כמו בדוגמה הזו - [1].

נקודה אחרונה לפני שאתם ממשיכים: אני רוצה להודות לפיטר על כל המידע שהוא מציג לנו ללא תמורה לאורך השנים, בבלוג שלו, בהרצאות, ובראיונות שונים ברשת, וכמובן על ההסכמה המלאה לאפשר לי לתרגם את הפוסט הנפלא הזה (אולי בעתיד אתרגם עוד). אומנם זה היה כרוך בהרבה עבודה, אבל שווה כל רגע, ועזר לי להבין ניואנסים קטנים שרק אחרי שנוברים על הנאמר בצורה כזו, ממש נכנסים למערכת.




אז כמו בקבוצה הקטוגנית, ובפרומים השונים, השאלה שפיטר הרגיש שמחייבת אותו לכתוב פוסט שלם בנושא, הולכת משהו בסגנון הזה:

האם להיות בקטוזיס אוטומטית מבטיח ירידה בשומן?

רשות הדיבור לפיטר:

יום שבת, 10 בינואר 2015

"זהירות! דיאטה ללא פחמימות"

דיאטניות עדיין ממליצות לסוכרתיים לאכול סוכר, הכצעקתה?!
"מתפתים לנסות דיאטה נטולת פחמימות? אתם עושים לעצמכם נזק"

אלו הכותרות שמתנוססות במאמר חדש שהתפרסם במגזין "ישראל היום", שנכתב על ידי דיאטנית קלינית מומחית לסוכרת והשמנה (קישור למאמר).

למרות שאני לא מגיב לכתבות הללו בדרך כלל, החלטתי להשתמש בה כבסיס לפוסט בנושא חשוב מאין כמוהו. הרגשתי שיש צורך להגיב לכתבה הספציפית הזו, מפני שהיא מטעה את הציבור שזקוק למידע הנכון יותר מכל (הסוכרתיים), מה גם שהפוסט יכול להוות רפרנס עתידי לכל כתבה בסגנון שצצה כל שלישי ורביעי בערך.
אם הנ"ל היא כתבה שנכתבה בכדי לעזור לסוכרתיים להתמודד עם מצבם המטבולי (או לכל אחד מאיתנו לצורך העניין), ועוד על ידי מישהי בעלת סמכות בנושא, אז סילחו לי, אבל אנחנו עדיין רחוקים שנות אור מטיפול אמיתי בשורש הבעיה.

לפני שאמשיך לפוסט, אני רוצה להדגיש שאני מבין מאיפה מגיעות הטענות של הכותבת, ואני לא תוקף אותה אישית (למרות שזה נשמע כך אולי), אלא יותר את המסר שעומד מאחורי דבריה.
בסופו של דבר, המידע שהיא מקבלת ולמדה במשך שנים, מגיע מאותן תוכניות לימודים של מערכת הבריאות, שמבוססות על מדע שגוי מיסודו.
לעומת זאת, כמות החומר הרפואי שמראה שחור על גבי לבן את היתרונות של תזונה נמוכה בפחמימות לסוכרתיים, יכולה למלא ספרים שלמים, אבל לרוב מתעלמים ממנו לחלוטין (קישורים רבים למחקרים, מאמרים, הרצאות וספרים בנושא בתחתית הפוסט).

חשוב לי מאוד להציג את הצד השני של המטבע, מבלי לפגוע בכבודה של הכותבת.
התקווה שלי שבין אם זו הכותבת, או כל בעל סמכות אחר כמו דאטנית או רופא משפחה, שדברי הפוסט יגיעו אליהם בעתיד, אולי יהיה עם "ראש פתוח", ויעבור לפחות על חלק מהמידע המוצג פה, ואולי אף יחליט לבדוק את הדברים יותר לעומק, ולא לשנן את אותן המנטרות שאנחנו שומעים עשרות שנים.

אם בריאותכם חשובה לכם, ואתם שוקלים להוריד בכמות הפחמימות, או להורידן לגמרי, במיוחד אם אתם מוגדרים כסוכרתיים (המגזר שאכילת פחמימות פוגעת בו ישירות), אז המשיכו לקרוא, כי את המידע הזה אתם לא תשמעו ממערכת הבריאות והדיאטניות הקונבציונליות לצערי.
מידע שאני מאמין שיכול לשפר את איכות חייכם, ובמקרים קשים אף להצילם.

יום ראשון, 4 בינואר 2015

המדריך המלא לתזונה קרניבורית - שבעת הכללים של הדוב

כל הנחוץ לבריאותנו בחבילה אחת
אוסלי "הדוב" סטנלי, הוא אחד הדוגמאות הטובות ביותר לאדם שביסס את תזונתו כקרניבור מוחלט במשך יותר מ-50 שנים. הוא היה תומך נלהב של תזונה אשר לא כוללת בתוכה שום מקור קלורי מן הצומח (ומעבר לכך - שצמחים ממש פוגעים בבריאותנו).
בעולם הרוק, הוא מוכר כטכנאי הקול של הלהקה גרייטפול דד, וכאדם מאוד מוכשר ויצירתי, הוא היה חלוץ בתחום, מאמצע שנות השישים והשיבעים.

עוד בצעירותו, הוא קרא את עבודתו הנפלאה של סטפנסון והיה מושפע ממנה עמוקות (חוקר קנדי של האזור הארקטי מהמאה הקודמת, שטען על בסיס מסעותיו הרבים עם האינואיטים, שתזונת האדם יכולה להיות קרניבורית לחלוטין, ללא שום בעיה בריאותית - טענה שגרמה לביקורות רבות בעולם הרפואה לפני קרוב למאה שנים. קישור חינם לספר המדהים של סטפנסון - The Fat of the Land).

אוסלי, למד את המדע שעומד מאחורי תזונה קרניבורית (או יותר נכון את ההבנה שאין ביסוס מדעי מאחורי המלצות התזונה או כל תזונה מעורבת עם פחמימות וירקות לאדם), ומשנות העשרים לחייו עד ליום מותו ביסס את תזונתו על בסיס החי בלבד.
הוא היה פעיל בעשור הקודם בפורומים שונים בנושא, שם ניתן למצוא מספר רב מתגובותיו. תגובות ופוסטים של אדם בעל נסיון של עשרות שנים בתחום.

אוסלי הלך לעולמו בתאונת דרכים ביום שבת, 12 למרץ, 2011, קרוב לביתו באוסטרליה.
הוא היה בן 76.

אלו הם שבעת הכללים לביצוע התזונה הקרניבורית על פי אוסלי סטנלי.
הכללים, שלקוחים בהסכמה מלאה מאתרו הנפלא של צ'ארלס וושינגטון (תומך ותיק ובעל ידע רב בתזונה), כוללים חלק מההערות של צ'ארלס ושלי (בסוגריים).

שבעה כללים פשוטים לאדם הטורף:

Human Mammal, Human Hunter


הסרטון הקצר מעל לקוח מסידרת התעודה של ה BBC Earth, והוא אחד הסרטונים האהובים עלי בנושא התפתחות האדם כצייד.
למרות שהוא צולם בהווה, זוהי הצצה נדירה לעברינו הרחוק כציידים לקטים, הרבה לפני התפתחות העולם המערבי בו אנו חיים היום.
כיצורים עם מוח מאוד גדול, פיתחנו צורות שונות ומגוונות לצייד חיות גדולות, ובסרטון הזה ניתן לראות סגנון שנקרא צייד בהתשה, אחת השיטות העתיקות ביותר לצייד ככל הנראה, שמבוצע על ידי שלושה ציידים משבט הסאן באפריקה.

כבר תקופה ארוכה שאני רוצה להעלות את הסרטון לבלוג, עברו שנים מאז שצפיתי בו בפעם הראשונה. ולמרות שהוא מאוד מפורסם בעולם הפליאוליטי, הרגשתי שהוא חייב להיות חלק מהבלוג.
כל כך עוצמתי ומרגש.

בזמן שאתם צופים בסרטון, הנה מספר נקודות ותהיות שכדאי לשים אליהן לב:

יום שבת, 3 בינואר 2015

תזונה נמוכה בפחמימות תמיד תהיה תזונה גבוהה בשומנים!

מקור: www.cavemandoctor.com

היום נעבור שיעור בחשבון (מאוד קל, מבטיח), לצריכת מקורות אנרגיה בהתאם לפזיולוגיית האדם.
אני לא הולך להתעמק יותר מדי בדרך, אלא ביחס אבות המזון על תזונה נמוכה בפחמימות. אלו שמכירים את הבלוג שלי, כבר יודעים כיצד לדעתי התזונה אמורה להתבצע.

לאדם עם קצת ידע בנושא, העובדה שתזונה נמוכה בפחמימות תמיד תהיה גבוהה בשומנים, היא די ברורה. אבל הרבה פעמים אנשים שרק נכנסים לעולם הזה, ויותר מכך, אולי מנסים את התזונה, לא מאמינים או מבינים את החשיבות של שומן בתזונתם, ובגלל הפחד משומן, הם מאמינים שהם יכולים לבצע אותה מבלי להדגיש שומנים (או עם הגבלה מסוימת).
הרבה פעמים כאשר הם מנסים להגביל שומן, יחד עם פחמימות, מתחילות לצוץ בעיות תוך זמן קצר לרוב, והם מחליטים נחרצות שזו לא התזונה בשבילהם - אין פלא.
אם הגעתם למסקנה החשובה הזו שכמות הפחמימות בתזונתכם צריכה להיות מוגבלת מסיבה כזו או אחרת, אתם חייבים להבין ששומן חייב להפוך למקור הקלורי העיקרי בתזונתכם.
זה לא בדיוק עניין של בחירה, כפי שמייד תראו.

בפוסט הזה, עם חיבור מתמטי פשוט של כיתה ב', אני אנסה להסביר את הסיבה לכך.