יום ראשון, 23 בנובמבר 2014

סיפורם של רועה הצאן הזקן והפרה דורין


מעשה באיש זקן, שהתגורר בכפר פסטורלי, במרומי הרי האלפים שבצרפת.
איש צנוע וענו היה, רועה צאן, אשר בילה את רוב זמנו בין האחו עוצר הנשימה שבין עמקי ההרים, לבין ביתו החם והקטן, יחד עם אשתו וילדיו האוהבים.
בבעלותו היו כבשים לרוב, שהתקשו לספק לו ולמישפחתו את כל צרכיהם.
למרות שהזמנים היו קצת קשים לעיתים, לא הרבה היו משאלותיו של האיש - רק בריאות ואושר למשפחתו, והיכולת לספק זאת דרך מקצועו עתיק היומין.
הוא היה מאוד מיומן במקצועו האהוב שלמד מאביו, אשר למד זאת מאביו שלו - ידע שהועבר במשך דורות במשפחתו.
בוקר יום אביב בהיר אחד, השתנו פני הדברים לעד...

יום שני, 17 בנובמבר 2014

האם פחמימות נחוצות תזונתית לבריאות האדם?

נחוצות לבריאותנו או לא?
הרבה טוענים שכן, אבל מה המדע אומר?

כמעט כל המלצות התזונה כיום מקדמות צריכת פחמימות על בסיס קבוע, אנו שומעים שוב ושוב כיצד יש צורך לבסס את תזונתנו על סוכרים, כחלק בלתי נפרד מהדיאטה.
הרי זו עובדה ברורה, כולם יודעים שפחמימות נחוצות לבריאות האדם.

האם כך הוא הדבר?

שיעור קצר ובסיסי בביוכימיה...

יום שבת, 8 בנובמבר 2014

חמאת מח עצם



היש משהו יותר פליאוליטי ובריא ממח עצם עשיר ומפנק?
לא הרבה.

מח עצם בהתפתחות האדם
בעולם הפלאואנתרופולוגיה (מדע העוסק בחקר האבולוציה של האדם), חוקרים רבים טוענים שמוחנו הגדול, התפתח בהתאם לצריכת מזון מאוד דחוס קלורי ותזונתי (שומן).
לאור הממצאים הרבים, מאוד קשה להתווכח עם הטענה הזו.
מסתבר שלפני 2.5 עד 3 מיליוני שנים, יכולת האדם לפצח עצמות גדולות, ולהגיע אל המוח שבגולגולת, ואל מח העצם שבתוכן (שניהם עשירים בשומנים ומינרלים), היה יתרון אבולוציוני אדיר.
כלומר, עוד לפני שפיתחנו יכולת מורכבת לביצוע ציד של חיות גדולות, האדם מצא לנכון לנצל עצמות אשר טורפים אחרים השאירו אחריהם. ככל הנראה שהיכולת הזו היתה הצעד החשוב ביותר במעבר האבולוציוני שלנו מקופים, לבני אדם מודרנים.
או אם תרצו, מעבר מתלות במקורות תזונה מהצומח בעיקר, בעלי סיבים רבים, ועניים בקלוריות, אל האדם הצייד לקט, שמבסס את רוב תזונתו על החי.

ציר עצמות - סגולות בריאותיות, ומתכון לדוגמה



ציר עצמות הוא אולי אחד ממקורות התזונה המסורתיים העשירים ביותר.
צריכת ציר על בסיס קבוע, היתה (והינה עדיין) מסורת בעלת סגולות בריאותיות רבות שהועברה בין הדורות השונים במשך אלפי שנים.
אם תבדקו לעומק, תגלו שמרקים וצירים, מהווים בסיס קולינרי כמעט לכל מטבח מסורתי מסביב לעולם.
בכל מסעדה בעלת שם, עומד ציר עצמות איכותי למטרות בישול שונות ורבות.

בעולמנו המערבי היום, ההתרחקות מאוכל מסורתי, והתבססות על תזונה פחמימתית, מעובדת, מהירה להכנה ומתועשת, גרמה לנו לשכוח מאחד ממקורות התזונה החשובים ביותר.
אולי גם אתם כמוני, עדיין זוכרים את סבתנו או אימנו היקרות, עומדות ובוחשות באהבה את ציר העצמות שעומד על הגז במשך שעות ארוכות...

אסור לתת למסורת הזו להעלם!